RSS
Follow by Email
Facebook
Instagram

Rasstandaard

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër is van oorsprong afkomstig uit Ierland en van origine een werkhond over wiens ontstaan ver terug in de tijd gaat. De wheaten is een ideale huishond. En wil graag een onderdeel zijn van het gezin. Het gezin ziet hij/zij als zijn roedel. Daarbij wil hij/zij zich graag schikken naar de wil van de roedelleider en dat bent u! De wheaten wil echter wél duidelijkheid. De opvoeding moet consequent zijn. Wat u één keer verboden hebt, is voor altijd verboden en wat één keer mag, mag voor altijd! 

Een speciale eigenschap van het ras is, dat een wheaten heel graag bij mensen wil zijn. Het zijn geen honden, die in een kennel worden gehouden. Zij worden dan erg in zichzelf gekeerd en voelen zich diep ongelukkig. Mogen ze in de buurt van hun baasje (en de rest van het gezin) zijn, dan voelt een wheaten zich gelukkig.

Het gevolg van deze eigenschap is, dat u van alles kunt ondernemen zolang u hem maar in de activiteit betrekt. Gaat u bijvoorbeeld kamperen in een tent of in een caravan, dan is dit voor hem geen enkel probleem. Deze eigenschap wil gelukkig niet zeggen dat een wheaten niet alleen thuis kan zijn. Van jongs af aanmoet het worden geleerd, dat het baasje ook wel eens zonder hen weggaat.

Het uiterlijk van een wheaten is goed gebouwde en actieve hond, die een krachtige indruk maakt. Normale beenlengte. De overvloedige, zachte, zijdeachtige aan voelende vacht, is niet grof van structuur. In de rasstandaard wordt een onderscheid gemaakt tussen getrimde en ongeremde honden, jonge honden en pups. Omdat ze van donkere kleur als pup zijnde veranderen naar de kleur met schakeling van licht tarwe tot roodgoud wanneer ze volwassen zijn. De vacht die aan een wuivend tarweveld doet denken, onderscheidt ze van de andere Terriërs. Wheatens hebben verschillende vacht types namelijk: dunne-, tussen-, en dikke vacht soort. Alle vacht types moeten gekamd, geborsteld worden en heeft een wheaten een knipvacht, vergis u dus niet een wheaten is een terriër soort wat niet geplukt mag/kan worden! Lichaam is compact. Het gangwerk is soepel en harmonisch.  

13000088_840633992725220_2728091167670550965_n

De schofthoogte van een wheaten ligt tussen de 40 – 48 cm, het gewicht varieert van 14 tot 20 kg, afhankelijk of het een reutje of teefje is.

Een wheaten is energiek, dapper en heeft een goed humeur en is zeer leergierig. Is betrouwbaar, verdedigend maar niet agressief. Een milder temperament dan de meeste andere Terriër rassen. Ook zeer lief voor kinderen en andere honden en dieren.

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër behoort in FCI groep 3: Terriërs (FCI nummer 40).

error: Content is protected !!